Merengue Şarkıcısı Rubby Pérez, Dominik Cumhuriyeti’ndeki Bir Gece Kulübünün Çatısının Çökmesi Sonucu 69 Yaşında Hayatını Kaybetti

0
87
Merengue Şarkıcısı Rubby Pérez, Dominik Cumhuriyeti'ndeki Bir Gece Kulübünün Çatısının Çökmesi Sonucu 69 Yaşında Hayatını Kaybetti

Merenge’nin Yüksek Sesi Sonsuzluğa Uğurlandı: Rubby Pérez, Santo Domingo’da Gece Kulübü Çökmesinde Hayatını Kaybetti

Kimi zaman bir ses, bir ulusun kalbine kazınır. Kimi zaman bir şarkı, sadece bir melodi değil, kuşaklar boyunca yankılanan bir hafızaya dönüşür. Dominik Cumhuriyeti’nin müzik tarihinde böyle bir yere sahipti Rubby Pérez. Fakat şimdi, Karayipler’in en coşkulu ritimlerinden biri olan merengue’nin “en yüksek sesi” sonsuza dek sustu. 8 Nisan Salı günü, saat 17.00 sularında, 69 yaşındaki Rubby Pérez, Santo Domingo’daki ünlü Jet Set gece kulübünde meydana gelen trajik bir çökme sonucu hayatını kaybetti.

Gece kulübünün çatısı, sanatçının gece yarısı başladığı performansından yaklaşık bir saat sonra çöktü. İçeride 300’den fazla müzikseverin bulunduğu bildirildi. Dominik basınında yer alan haberlere göre, şimdiye kadar en az 60 kişi hayatını kaybetti, 160’tan fazla kişi de yaralandı. Kurtarma ekipleri yaklaşık 146 kişiyi enkaz altından sağ olarak çıkardı, ancak hâlâ kayıp olduğu bildirilen 100’e yakın insanın akıbeti belirsizliğini koruyor.

Jet Set’te Ölümcül Gece

Jet Set gece kulübü, sadece Santo Domingo’nun değil, Karayipler’in en popüler eğlence mekânlarından biri olarak biliniyordu. Salı sabaha karşı saat 01.00 sularında gerçekleşen konser, adeta bir geri dönüş gecesiydi. Rubby Pérez, klasikleşmiş merengue hitleriyle sahnedeydi: “Volveré”, “Enamorado de Ella”, “Hazme Olvidarla”… Salonda bulunan yüzlerce kişi, usta sanatçının enerjisine ayak uyduruyor, geçmişin neşeli melodileriyle dolu bir gece yaşıyordu. Ta ki… tavan bir anda çökene kadar.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, sarsıntı önce küçük bir gürültüyle başladı. Ardından devasa beton parçaları yerinden koparak insanların üzerine yıkıldı. Işıklar kesildi. Ses sistemi sustu. Sahne yerle bir oldu. Bir anda konser alanı, koca bir enkaza dönüştü. İnsan çığlıkları, toz bulutları ve karanlık arasında, panik hâkimdi. Rubby Pérez ve grubundaki müzisyenler, sahnenin tam ortasındaydılar.

Olay yerinden gelen ilk bilgiler, sanatçının enkaz altında kaldığını doğruladı. Yoğun arama-kurtarma çalışmalarının ardından akşam saatlerinde kötü haber geldi: Rubby Pérez hayatını kaybetmişti. Aynı olayda, kendisinin uzun yıllardır birlikte sahne aldığı saksafon sanatçısı da yaşamını yitirdi.

Hayatını Sanatla Yoğurmuş Bir Efsane

Gerçek adı Francisco Arturo Pérez olan sanatçı, 8 Mayıs 1954 tarihinde Dominik Cumhuriyeti’nin Hato Mayor kentinde doğdu. Henüz çocuk yaşlardayken geçirdiği bir trafik kazası sonucu bir bacağını kaybetti. Ancak bu bedensel engel, onun müzik tutkusunun önüne geçemedi. Gitarla, piyano ile ve en önemlisi sesiyle tanıştı. Eğitimini Ulusal Müzik Konservatuvarı’nda tamamladı.

1980’lerde Latin Amerika’nın efsanevi grubu Wilfrido Vargas Orkestrası’na katılarak geniş kitlelerin dikkatini çekti. O dönemde seslendirdiği parçalar yalnızca Dominik Cumhuriyeti’nde değil, tüm Karayipler’de, Venezuela’dan Porto Riko’ya kadar uzanan coğrafyada dillerden düşmedi. Kısa sürede sahne karizması, güçlü vokali ve sahneye getirdiği enerji ile merengue’nin en büyük yıldızlarından biri hâline geldi.

Solo kariyerine geçtiğinde, “Volveré”, “Enamorado de Ella”, “Cobarde” gibi hit şarkılarla Latin müziğinin klasikleri arasında yerini aldı. 1990’lı yıllarda Billboard Latin Şarkıları listesinde birçok kez yer aldı. Özellikle “Enamorado de Ella”, 1995 yılında listede 29 numaraya kadar yükselmişti. Her sahnesi, bir kutlama gibiydi. Müzikle bütünleşmiş bedeni, sahnede âdeta uçuyordu. Hayranları ona “Merengue’nin en yüksek sesi” adını takmıştı; çünkü onun sesi, ne sadece güçlüydü, aynı zamanda duyguyla, hayatla ve dirençle doluydu.

Son Şarkısı: “No Voy a Llorar”

14 Şubat Sevgililer Günü’nde yayınladığı son single’ı “No Voy a Llorar” (Ağlamayacağım) adeta bir veda gibi yankılandı. Şarkının sözlerinde geçen “Eğer gitmem gerekirse, ağlama… çünkü ben hep seninle olacağım” dizeleri, bugün binlerce hayranı tarafından sosyal medyada paylaşılıyor. O, sahneden hiçbir zaman eksik olmayacak.

Rubby Pérez, 2024 yılı içinde ABD’de başlayacak bir konser turnesi planlıyordu. 18 Temmuz’da Florida’daki Seminole Hard Rock Hotel & Casino’da sahne alması bekleniyordu. Bu konserle birlikte, kariyerine yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyordu. Ancak kader, onun yolculuğunu beklenmedik biçimde yarıda kesti.

Yas Tutan Bir Ulus

Dominik Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Rubby Pérez’in ölümünün ardından ulusal yas ilan edilmesi çağrısında bulundu. Sanatçının ailesi, sevenleri ve meslektaşları, sosyal medya üzerinden başsağlığı mesajları paylaşarak bu büyük kaybı andı.

Sanatçının Instagram hesabındaki profil fotoğrafı siyah renkle değiştirildi. Menajerleri, Billboard Español’a yaptıkları açıklamada, “Bunu kabul etmek çok zor. Onun sesi Dominik halkının kalbinde sonsuza dek yaşayacak. Rubby sadece bir sanatçı değil, halkın sesiydi,” ifadelerini kullandılar.